neděle 4. srpna 2013

II Pilíř Důchodové Reformy - Účast a odváděné pojistné


II Pilíř - Účast a odváděné pojistné


II. druhý pilíř důchodové reformy kalkulačka pojištění fondy penzijní důchod duchodOsoby starší 18 let se můžou rozhodnout zúčastnit se II. pilíře (Kromě těch kterým už byl starobní důchod přiznán). Přihlásit se můžou jen lidé do 35 let. Pokud je někdo starší 35 let, může se do druhého. pilíře přihlásit jedině do konce první poloviny roku 2013.

Jedná se pouze o lidi, kteří v Lednu 2013 aktivně pracují a platí za ně zaměstnavatel pojištění do I. pilíře, nebo si platí sami pojištění (OSVČ).
I když ale nebude tato podmínka splněna (Například mateřská dovolená, pobyt v zahraničí, nezaměstnanost), nebude lhůta 6 měsíců vylučovat tyto lidi z možnosti II. pilíře.
Od momentu kdy se tito lidé stanou plátci pojistného (a od spustění II. pilíře) začne 6měsíční lhůta kdy se můžou lidé zúčastnit II. pilíře.

Účast na důchodovém spoření vzniká dnem registrace první smlouvy o důchodovém spoření v CRS.

Penzijní společnost, se kterou člověk uzavře smlouvu o penzijním spoření, je povinná ihned předat jedno
vyhotovení smlouvy CRS. Ten ověří, jestli účastník splňuje všechny povinné podmínky, dodržení stanovené lhůty a jestli nepobírá starobní důchod.
Pokud je vše v pořádku, CRS smlouvu zaregistruje do systému, prvního dne druhého kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci ve kterém byla smlouva doručena.
Penzijní společnost i obča budou informování CRS o datu registrace.
Účastník II. pilíře je povinný svému zaměstnavateli, který mu platí pojištění a důchodové pojištění, datum kdy začal účast na důchodovém spoření.

Podepsáním smlouvy o penzijním spoření se člověk zavazuje, že po zbytek jeho výdělečného života až do důchodu bude z jeho důchodového pojištění část odváděna na jeho soukromný penzijní účet který si založil u penzijní společnosti smlouvou.
Jsou to 3% z celkové platby pojistného, kteráž je 28%.
Současně musí po uvedenou dobu platit zvýšenou sazbu pojistného, zvýšenou o 2%, které budou také převáděny na jeho osobní penzijní účet.
To znamená že celkové pojistné bude 30% z vyměřovacího základu. (Zaměstnavatel 21,5% a zaměstnanec 8,5%). 25% Je základní penzijní pojištění a 5% na penzijní spoření.

Je kalkulačka která vám může spočítat váš finální důchod po všech výpočtech a platbách.

Zaměstnavatel, který bude zaměstnávat účastníky druhého pilíře bude stanovit pojistné ve zvýšené výši o 2%. OSVČ budou muset poukazovat pojistné na účet správce pojistného, ten pak zašle částku penzijní společnosti.


informace o II. druhém pilíři důchodové reformy a penzijním fondu
Účastník bude muset do druhého pilíře přizpívat pouze pokud si sám platí pojistné v I. pilíři.
To jest jen pokud je výdělečně činný a to založí jeho účast v I. pilíři. Pokud nebude plátcem I. pilíře
(V období nezaměstnanosti, péči o dítě, atp), nemusí a ani nemůže platit pojistné II. pilíře.

Žádné komentáře:

Okomentovat