neděle 4. srpna 2013

Důchodová Reforma - Základní Informace

 Důchodová Reforma - Základní Informace


Ministerstvo financí a Ministerstvo práce a sociálních věcí za pomoci odborníků intenzivně pracovali na nejlepší podobě penzijní reformy.
důchodová reforma důchodové penzijní fondy kalkulačka mpsv kalousek pilíř II. I. účet důchod 2013

Důchodová reforma začala od 1. Ledna 2013, je to historicky největší reforma důchodového systému od 1898. Český penzijní systém je složen ze tří pilířů.
Základem je stále systém, který se využívá nyní - I. Pilíř, do kterého přispívá ekonomicky aktivní část obyvatelstva, z kterého jsou vypláceny důchody důchodcům dnes.
Hlavním úkolem prvního pilíře je zajistit dobrou výši důchodů i pro lidi s nižšími příjmy, aby se ve stáří měli možnost vyhnout chudobě.
Ale také by měl důchodový systém být motivační pro lidi, kteří platí vyšší sociální pojištění a jiné daně.

Každý člověk bude mít možnost odvádět na svůj soukromý penzijní účet odvádět malou část povinného sociálního pojištění, tomu se říká II. Pilíř.
II. Pilíř je prakticky celoživotní důchodové spoření a občanem vybrané penzijní společnosti - penzijního fondu.
Druhý pilíř je dobrovolný. Pokud do něj člověk vstoupí, sniží se mu z 28% na 25% sazba pojistného na důchodové pojištění a zároveň současně musí odvádět na své osobní důchodové spoření 5% vyměřovacího základu.
Údajně je cílem umožnit lepší zhodnocení spoření na důchod a ne uspoření státu na důchodech tak jak sou v současném systému.
Více pilířová sestava má kombinovat solidární výplaty důchodů a kapitálovým spořením.
Odhadovaný důchod se dá spočítat na důchodové kalkulačce MPSV.

Žádné komentáře:

Okomentovat